Blog: Spindle in Het Kwadraat

Een designer, jurist en financieel controller lopen Het Kwadraat binnen in de zoektocht naar een nieuw kantoor. Zegt de een tegen de ander: “dit is een tof pand! Wellicht kunnen we er wat moois van maken.” Het klinkt als een sterk verhaal maar zo geschiedde het.

Op 1 maart neemt telecomprovider Voys zijn intrek in het Kwadraat. Niet veel later zal Devhouse Spindle (waar de techniek voor open en vrije communicatie wordt ontwikkeld) volgen. Op 1 juni gaat The Big Building namelijk dicht. Het pand waar Devhouse Spindle zich in de afgelopen 2,5 jaar heeft gehuisvest moet plaatsmaken voor ontwikkelingen aan het stationsgebied. Luuk Hartsema, verantwoordelijk voor het huisvestingsvraagstuk vanuit Devhouse Spindle vertelt over het proces.

“Het was puur toeval dat begin 2017 bij zowel Voys als Spindle projecten werden gestart om op zoek te gaan naar nieuwe kantoorruimte. Het was voor ons echter niet meer dan logisch om in die zoektocht samen op te trekken. Zo zat ik al snel met Steven Buurma (Voys) en Ernest Buikema (werkzaam binnen beide organisaties) om tafel. Uiteindelijk spreek je toch met dezelfde partijen en bezoek je dezelfde potentiële locaties. Bovendien is gedeelde smart halve smart.

De match tussen Spindle en Het Kwadraat?
Uit onze eerste gesprekken met Vastgoed Groningen werd al heel snel duidelijk dat het totaalconcept nog heel erg vormbaar was. Hoewel soms met grote verwondering werd gekeken naar onze holacratische organisatie, was Vastgoed Groningen een gesprekspartner die goed door had hoe onze organisatie in elkaar steekt en ook met veel interesse daar meer over wilde weten. Deze open instelling is denk ik belangrijk geweest om mee te kunnen gaan in onze gedachtegang waardoor samen met Vastgoed Groningen een concept is neergelegd waar we ons erg in kunnen vinden.

Aan de grondslag van dat begrip lag ook de reeds bestaande connectie met John Franke waarmee ik in 2016 tijdens Startup Weekend Groningen in contact kwam. Ik heb John (voordat het huisvestingsvraagstuk speelde) leren kennen als een eerlijke en enthousiaste ondernemer. Hij is intrinsiek geïnteresseerd in ons organisatiemodel, staat open voor kennis van anderen en wil zijn eigen kennis ook graag delen. In de startup die we tijdens Startup Weekend Groningen gestart zijn wou hij graag meer leren over holacracy. Toevalligerwijs raakte hij daarna betrokken bij Het Kwadraat en kon hij een brug vormen tussen de soms wat meer traditioneel denkende vastgoed partij en onze organisatie.

Wat zien we in Het Kwadraat gebeuren?
Onze organisatie past goed in een bedrijfsverzamelpand waarbij deuren voor elkaar openstaan. We willen graag samenwerken, leren van anderen, en onze kennis delen. Ik zie dat dadelijk gebeuren in het Kwadraat. Sterker nog, ik zie dat nu al gebeuren. Groningen is een fantastische stad om in te ondernemen. Verschillende partijen weten elkaar steeds beter te vinden.

Ik vind de Top Dutch-campagne waarbij een samenwerkingsverband is ontstaan tussen ondernemers en provincies om Noord-Nederland op de kaart te zetten daar een mooi voorbeeld van. Samen bereik je meer. Ik merk dat steeds meer noordelijke ondernemers dat mantra niet alleen uitspreken maar ook daadwerkelijk samenwerking opzoeken en daarmee successen behalen. Ik zou het fantastisch vinden als steeds meer bedrijven uit verschillende sectoren op deze wijze bijdragen en zich verbonden voelen met de gemeenschap.

In Het Kwadraat zie ik op dit moment hele interessante dingen gebeuren. In 2007 liep ik als 17-jarige stage bij NDC Mediagroep op de afdeling special products. Een aantal mensen waarmee ik toen samenwerkte werken er nog steeds. Het maakt het voor mij persoonlijk extra bijzonder dat ik nu circa 12 jaar later daar de muren uit het gebouw laat slopen. Dat is in mijn beleving ook hoog nodig want een directie afdeling met noten houten muren is niet meer van deze tijd.

In dit proces zie je een frisse wind door dat gebouw gaan. En wellicht is juist dat wel wat daar al heel lang nodig was. Ondanks alle reorganisaties in de laatste jaren is er niet veel veranderd. Hier en daar is wat met stoelen geschoven maar de kantoorinrichting van het gebouw is nog exact hetzelfde als toen ik er stage liep. De wijze waarop we ons werk doen heeft zoveel te maken met de wijze waarop onze werkomgeving is ingericht.

Nu verandert er veel in een hele korte tijd. NDC Mediagroep is niet langer de enige bewoner van het gebouw. Er is een nieuwe influx aan bedrijvigheid waarmee langzaam aan samenwerkingen ontstaan. Er wordt met elkaar gepraat en er is sprake van kruisbestuiving. En dat is volgens mij de kracht van een verzamelpand. Echter is het wel belangrijk om iedereen zoveel mogelijk daarin mee te krijgen (niet alleen de management laag).

Vorige week was ik bij een meetup die de jongens van OpScherp (ook gehuisvest in Het Kwadraat) hadden georganiseerd. Dat was heel erg inspirerend en ik denk dat de methodieken waarin zij zich hebben gespecialiseerd ook toepasbaar zijn in onze organisatie. Als je dan een keer met elkaar luncht of op vrijdagmiddag een borrel met elkaar drinkt kan het zo zijn dat je wordt geïnspireerd.

Ik verwacht dat wij als snel groeiende organisatie veel kunnen leren van anderen. In de afgelopen tijd zijn wij hard gegroeid. Een dergelijke groei brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Wat dat betreft is onze verhuizing een mijlpaal waarbij een fase wordt afgesloten en een nieuwe fase wordt gestart. En daar horen met 60+ collega’s weer andere verwachtingen bij.

Timeline voor de komende periode richting verhuizing
Wij gaan er voor 1 juni in. Er moet er nog veel gebeuren maar we liggen keurig op schema. Op 1 maart zal Vastgoed Groningen de ruimte opleveren. Vorige week is een nieuwe vloer gestort voorzien van vloerverwarming. Deze week zullen ze naar verwachting een hele partij nieuwe ramen plaatsen. Vanaf 1 maart neemt onze interieur aannemer Style26 de werkzaamheden over.

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het ontwerp. Inmiddels zijn we bij de 10e iteratie aanbeland en is het ontwerp zo goed als definitief. Er wordt behoorlijk geïnvesteerd en ik kijk ontzettend uit naar de komende 3 maanden. Alles gaat nu namelijk  in een stroomversnelling. Je moet je voorstellen dat ik hier het afgelopen jaar mee bezig ben geweest en dat nu in deze fase alles wat bedacht is wordt gerealiseerd. Dat is gewoon genieten.“